Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je na Putinově výplatní pásce, ale nikomu to neříkejte, varoval šéf republikánů v roce 2016

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Vůdce republikánské většiny v americkém Kongresu Kevin McCarthy už v roce 2016 mluvil o tom, že miliardář a tehdejší republikánský kandidát na prezidenta je placen ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ukázaly to záznamy jednání, které zveřejnil deník The Washington Post.

Měsíc před tím, než si současný americký prezident zajistil republikánskou nominaci, jeden z jeho nejbližších spojenců v Kongresu a vůdce republikánské většiny McCarthy svým kolegům řekl, že Trump mohl být placen ruským prezidentem Putinem. „Jsou tu dva lidi, o kterých si myslím, že je Putin platí: Rohrabacher a Trump,“ řekl McCarthy podle záznamu z 15.června 2016. Dan Rohrabacher je kalifornský republikán, který je v Kongresu známý jako ohnivý obránce Putina a Ruska.

Šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se ale do rozhovoru ihned vložil, konverzaci zastavil a vyzval ostatní přítomné republikány k mlčenlivosti. Těsně před touto konverzací se McCarthy a Ryan odděleně v americkém Kongresu sešli s ukrajinským premiérem Volodymyre Hrojsmanem, který je podle listu The Independent informoval o taktice Kremlu při financování populistických politiků ve východní Evropě.

„Den před tímto rozhovorem deník The Washington Post zveřejnil zprávu o tom, že ruští vládní hackeři pronikli do počítačové sítě demokratického národního výboru, což přimělo McCartho, aby posunul konverzaci od ruského vměšování v Evropě k událostem blíže k domovu,“ uvádí The Independent.

Někteří zákonodárci se McCarthyho komentáři vysmáli. Potom McCarthy rychle dodal: „Přísahám Bohu.“ Paul Ryan následně dal pokyn svým republikánským kolegům, aby udrželi konverzaci v tajnosti a dodal: „Žádné úniky... Tady jsme skutečná rodina.“ Jeho poznámky zůstaly v tajnosti téměř rok, dodává deník.

Bývalý přední poradce republikánských poslanců a zaměstnanec Ústřední zpravodajské služby (CIA) Evan McMullin, který se účastnil tohoto rozhovoru, řekl: „Je pravda, že vůdce většiny McCarthy řekl, že si myslí, že kandidát Trump byl na kremelské výplatní pásce. Ryan měl obavy z úniku.“ McMullin, který se loni ucházel o prezidenta jako nezávislý kandidát, byl hlasitým kritikem Trump.

Když byl o reakci požádán Brendan Buck, mluvčí Ryana, řekl: „To se nikdy nestalo.“ „Představa, že by to McCarthy tvrdil, to je absurdní a nepravdivá,“ dodal Matt Sparks, mluvčí McCarthyho. Poté, co mu bylo řečeno, že The Post citoval záznam diskuze, Buck dodal „Celá tato výměna byla jasným pokusem o vtip. Nikdo nevěřil, že by vůdce většiny vážně tvrdil, že by byl Donald Trump, nebo některý z našich členů, placen Rusy. A co víc, Ryan a McCarthy se opakovaně vyslovili proti ruskému vměšování do našich voleb. Kongres i nadále vyšetřuje tuto činnost.“

„Byl to neúspěšný pokus o vtip,“ ujišťoval také Sparks.

Témata:  Donald Trump USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy