Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské školy převychovávají mladé opozičníky zastrašováním a ponižováním

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Mnohé střední a vysoké školy v Rusku uspořádaly povinná školení po demonstracích z 26. března, jichž se zúčastnily desetitisíce lidí po celé zemi. Byli mezi nimi i studenti. Jejich učitelé se je nyní snaží převychovat zastrašováním a ponižováním.

Tyto demonstrace se vyznačovaly tím, že do ulic vyšli studenti středních a vysokých škol narození na počátku století, kdy Vladimir Putin nastoupil k moci. "Jsem opravdu šťastný, že se v této zemi zrodila generace, která nemá strach," reagoval lídr opozice Alexej Navalnyj (40), který hodlá v prezidentských volbách příští rok kandidovat proti Putinovi.

"Fašista", "lokaj Anglosasů" a "zrádce": profesor nešetřil výrazy proti studentovi (18) střední školy, když se dozvěděl, že se zúčastnil v Tomsku na Sibiři demonstrace proti korupci.

"Před celou třídou prohlásil, že nese zodpovědnost za to, aby se moji spolužáci nestali takovými, jako jsem já. Nebylo to etické. Chtěl mě ponížit a zastrašit," říká Sergej, který svůj spor s profesorem natočil na video a umístnil na sociální sítě. Student si stěžoval ředitelce školy. Ta na dotaz místní televize prohlásila, že šlo pouze o "hysterii jednoho profesora".

Ve městě Samara na jihozápadě Ruska bylo přes 3000 studentů donuceno zúčastnit se dlouhé konference proti "extremismu", kde jim bylo vysvětleno, že by se demonstrace mohly změnit v "ozbrojené hnutí", uvádí jeden student, který si nepřál zveřejnit své jméno. Aby bylo možno bojovat proti extremismu, je třeba podpořit Nikolaje Merkučkina, guvernéra regionu, kterého Navalnyj obvinil z korupce, prohlásil podle studenta jeden z přednášejících.

Na jiné schůzi v Samaře kázali studentům čtyři popové o nebezpečí "revolučního hnutí" a připomínali "zhroucení" země vyvolané revolucí z roku 1917.

V Petrohradě se zase studenti Polytechnické univerzity museli zúčastnit výchovného školení a pak vyplnit dotazník týkající se extremismu, v němž byly otázky typu: Jste připraven pomáhat pořádkovým silám? Jaký je váš postoj k extremismu? Myslíte, že média extremismus podporují?

Podle profesora dějepisu z Dzeržinsku Andreje Rudého studenti v posledním roce více diskutují a stále více mluví o politice a to nahání vládě strach. "Bylo by třeba na národní či regionální úrovni vydat direktivu, která by studenty zklidnila," říká profesor a připomíná, že po demonstracích z 26. března se koná čím dál tím více konferencí a školení proti "extremismu".

Na jihu Ruska ve městě Volžskij prohlásila profesorka střední školy, že se bude diskutovat o stabilitě ruského politického systému. "Začal jsem mluvit o Navalném a profesorka byla nervózní," říká Nikolaj (13). "Nemají právo nás převychovávat. Myslím, že to dělají proto, že mají strach. Vědí, že jednou půjdeme volit," prohlašuje.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku školství

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy