Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron popudilo novináře. Chce si diktovat, kdo s nám bude jezdit na cesty

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Nový francouzský prezident Emmanuel Macron čelí kritice od novinářů za to, že si Elysejský palác chce pro cesty hlavy státu vybírat novináře.

Prezidentský úřad podle webu televize BMV TV chtěl, aby Macrona doprovázeli jen novináři specializovaní na danou oblast - například mezinárodní vztahy, kulturu nebo ekonomiku.

"Pane prezidente, Elysejskému paláci V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nepřísluší vybírat si mezi námi ty, kteří budou nebo nebudou mít právo pokrývat cestu, ať už je její téma jakékoli," uvádí se v dopise 15 francouzských médií.

Dokument zdůrazňuje, že výběr novináře je věcí redakce a že podobný přístup nezvolil předtím žádný jiný francouzský prezident.

Dopis podepsali například zástupci deníků Le Monde a Le Figaro, televize TF1, agentury AFP a rozhlasové stanice Europe 1.

Témata:  Emmanuel Macron Francie novináři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy