reklama

Evropská komise oznámila, že zahájila formální šetření obvinění, podle kterého členové dosud nejmenované organizace mohli sexuálně zneužívat migranty, se kterými pracovali v Řecku. Komise také potvrdila, že bude vyšetřovat organizace na základě obvinění z korupce a pozastavila veškeré financování ze strany EU.

„Ačkoli jsou tato obvinění teprve předmětem šetření, Komise je bere velmi vážně,“ uvedl mluvčí eurokomisaře v prohlášení. „Zastáváme přístup nulové tolerance ke zneužití práv a osobní integrity všech uprchlíků a přistěhovalců, jakož i ke zneužití finančních prostředků,“ řekl. 

„Naším prvořadým zájmem je pohoda potenciálních obětí. V souladu s tím zajistíme, že jim bude poskytnuta okamžitá podpora,“ řekl. Mluvčí uvedl, že komise již informovala řecké orgány a předložila případ Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k okamžitému vyšetřování. 

Podle zprávy z Harvardovy univerzity zveřejněné na počátku tohoto roku jsou dětští uprchlíci bez doprovodu v Řecku nuceni prodávat své tělo, aby zaplatili pašerákům, kteří jim pomáhají dosáhnout jejich požadované evropské destinace. 

Zpráva doktora Vasileia Digidiki a profesorky Jacqueline Bhabhaové z univerzitního centra pro zdraví a lidská práva také varovala před „rostoucí epidemií sexuálního vykořisťování a zneužívání dětských migrantů v Řecku.“