Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké letouny se střetly s čínskými. Hrozil vážný střet

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Peking - Tento týden došlo k incidentu mezi americkým průzkumným letounem a dvěma čínskými bojovými letadly v oblasti nad Žlutým mořem. Čínské letouny měly pod americkým průzkumníkem létat vzhůru nohama.

Čínský bojový letoun údajně proletoval vzhůru nohama pod americkým letadlem nad asijským Žlutým mořem. O neprofesionálním manévru čínského letectva informovala zahraniční CNN.

Incident se odehrál mezi dvěma čínskými bojovými letouny Su-30 a americkým průzkumníkem. Čínské letouny se dostaly do vzdálenosti pouhých 150 stop od amerického průzkumníku WC-135, který je nazýván „jaderným čmuchalem“ díky jeho schopnosti zachytit ve vzduchu stopy po jaderném testu.

Čínské letouny měly údajně letět vzhůru nohama přímo pod americkým letounem. Podle stanice NBC News americký „čmuchal“ nad Žlutým mořem operoval v souladu s mezinárodním právem.

Tento incident už je letos druhým takovým, mezi americkým a čínským letectvem. K nečekané potyčce došlo už v únoru, když se čínské strážní letadlo dostalo do kontaktu s americkým letectvem nad Jihočínským mořem. Letouny z americké letadlové lodě tehdy musely změnit svůj kurz, jelikož hrozila vážná kolize.

Podle americké administrativy jsou incidenty tohoto typu mezi dvěma státy relativně vzácné. V roce 2016 proběhly dva, v roce 2015 žádný.

A co dělal americký WC-35 v oblasti Žlutého moře? Letoun byl do oblasti nasazen před nedávnou dobou kvůli severokorejské jaderné hrozbě. Letadlo ze vzduchu sbírá vzorky částic a chemických látek.

Pro deník Financial Times sdělil Paul Haenle, bývalý poradce pro otázky Číny v Bílém domě, že je možné, že čínští piloti nejsou dostatečně schopní ovládat své stroje. Mnohem pravděpodobnější ale je, že jde spíše o signál, jak Čína dává najevo svou nelibost nad přítomností pozorovacích a průzkumných letounů Spojených států. Čínské ministerstvo obrany a zahraničních věcí se k události nevyjádřily.

Témata:  USA letectví a letadla armáda U.S. AIR FORCE Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy