Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský prezident Temer žádá odklad svého vyšetřování

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilský prezident Michal Temer dnes označil nahrávku, která svědčí o tom, že chtěl brzdit vyšetřování velkého korupčního případu, za "zmanipulovanou".

Požádal proto nejvyšší soud, aby nahrávku prověřil a do té doby jeho vyšetřování zastavil. Temera v pátek generální prokuratura obvinila z maření vyšetřování korupční kauzy a celý skandál v zemi tento týden vyvolal další vládní krizi.

"Brazílie se nenechá vykolejit," citovala agentura Reuters z Temerova projevu. Od středy v ulicích měst největší latinskoamerické země demonstrují tisíce lidí za Temerovo odstoupení. Ve čtvrtek podali demisi dva ministři jeho vlády a podporu ztrácí prezident i v parlamentu. Temer vinu od počátku odmítá a odstoupit nehodlá.

Podle generální prokuratury se Temer společně s někdejším prezidentským kandidátem Aéciem Nevesem "snažili zpomalit vyšetřování korupce". Obvinění padlo po zveřejnění obsahu nahrávky Temerova březnového rozhovoru s podnikatelem Joesleyem Batistou.

Tento šéf masokombinátu JBS, vyšetřovaného kvůli korupci v kauze zkaženého masa, podle tisku na schůzce Temera informoval, že zaplatí expředsedovi dolní komory parlamentu Eduardu Cunhovi za mlčení a Temer úplatek odsouhlasil. Cunha byl zatčen za korupci v říjnu a letos odsouzen k 15 letům vězení.

Témata:  Brazílie Michel Temer

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy