Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náskok britských konzervativců před labouristy se dál snižuje

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Předčasné parlamentní volby v Británii se budou konat 8. června a i nový průzkum naznačuje, že Konzervativní strana ztrácí voliče. Opoziční labouristy by nyní sice porazila o devět procentních bodů, rozhodné vítězství se ale premiérce Therese Mayové vzdaluje.

Telefonní průzkum společnosti Survation je další z řady průzkumů, které naznačují, že předčasné volby by mohly být o něco vyrovnanější, než se zdálo ještě před několika dny.

Několik průzkumů přisuzuje konzervativcům náskok devět až 13 procentních bodů. Když Myová v dubnu ohlašovala předčasné volby, byl náskok zhruba dvacetiprocentní.

Průzkum Survation přisuzuje konzervativcům 43 procent hlasů, což znamená pokles o pět procentních bodů oproti předchozímu dotazování z 15. května. Labouristy by nyní volilo 34 procent Britů, což naopak značí pětiprocentní nárůst oproti předchozímu týdnu.

Respondenti od labouristů očekávají nejlepší politiku pro starší občany a penzisty, ale také pro mladé lidi a státní zdravotnictví. Konzervativcům zase více věří, pokud jde o hospodářství a vyjednání lepších podmínek brexitu.

Průzkum potvrdil neměnnou podporu Liberálním demokratům a protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), kterým přisuzuje podporu osmi, potažmo čtyř procent.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy