Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za kouření můžete jít v zahraničí i do vězení

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Manila - Na Filipínách kouří třetina populace, 17 milionů lidí. Ti teď musí čelit nové hrozbě, za svůj zlozvyk se mohou dostat na čtyři měsíce za mříže. Exekutivní příkaz, který zakazuje kouření na veřejných místech, podepsal tamní prezident Rodrigo Duterte.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte chce zavést nové zákonné opatření. Podle něj by každý, kdo bude přistižen s cigaretou u úst, čelil hrozbě čtyř měsíců ve vězení a pokutě 100 dolarů. V zemi podle dostupných údajů kouří zhruba třetina populace souostrovních Filipín. 

Kouření by mělo být zakázáno na všech veřejných místech – tedy v okolí škol, benzinových stanic, nemocnic, restauračních zařízení a podobně. Kdo by zákon porušil, mohl by skončit na čtyři měsíce za mřížemi. Duterte už podepsal exekutivní příkaz, který by měl absolutní zákaz posvětit. Mírnějším trestem je stodolarová pokuta. Zákon je nicméně kontroverzní proto, že až 17 milionů občanů země si pravidelně cigaretu zapálí.

Zákon podporují aktivisté bojující proti tabáku a opatření považují za své vítězství. Podle agentury Reuters opatření vítají i někteří kuřáci, kteří ho považují za dobrý prostředek, jak konečně přestat s touto závislostí na dobro. Podobné stanovisko zastává i filipínská ministryně zdravotnictví Paulyn Jean Eosell-Ubial.

Filipíny se mohou pyšnit největším úbytkem kuřáků mezi roky 2010 a 2015, kdy se zlozvykem skoncovalo milion Filipínců. „Do roku 2020 očekáváme podobné, ne-li vyšší snížení počtu kuřáků,“ řekla ministryně pro filipínskou CNN.

S opatřením souhlasí podle britského serveru Dailymail také lobistická skupina PTI. Ta reprezentuje tabákové společnosti jako Philip Morris, Fortune Tabacco Corp nebo British American Tabacco. Ti prý zastávají regulaci kouření na určitých místech s tím, že se zároveň vyhradí i místa, kde je kouření povolené.

Duterte je znám pro svou vládu pevné ruky. Před nedávnem rozpoutal krvavou válku s drogovými dealery. Boje už si vyžádaly na tisíce životů.

Témata:  Filipíny kouření

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy