Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin zavítá příští týden do Paříže, setká se s Macronem

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin navštíví 29. května Paříž, kde by se měl poprvé setkat se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Oba politici se nedávno telefonovali a ocenili přátelské vztahy obou zemí.

Putin má během své návštěvy zahájit v sídle francouzských králů Versailles výstavu o ruském carovi Petru I..

Kremelský zdroj listu Kommersant uvedl, že prezidentův program bude "více než bohatý" a sotva bude omezen na slavnostní ceremoniál ve Versailles.

"Lze si jen stěží představit, že by se prezident Putin vydal do Francie, kdyby schůzka s novým prezidentem nebyla na programu," dodává spolupracovník deníku v Paříži.

Macron během předvolební kampaně zastával vůči Moskvě zdrženlivější postoj a zdůrazňoval spíše francouzské vazby na Evropskou unií. Jeho rivalka Marine Le Penova se naopak klonila k politice Ruska. Nelíbí se jí sankce, uznává anexi Krymu a několikrát se osobně s Putinem sešla.

Témata:  Vladimír Putin Francie Rusko Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy