Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útokem na vánoční trh v Berlíně se bude zabývat další komise, prověří i postup policie

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Prosincovým teroristickým útokem na vánoční trh v německé metropoli se bude zabývat speciální vyšetřovací komise. Ta by také měla zkoumat to, zda bylo manipulováno se složkou atentátníka tuniského původu Anise Amriho, který v prosinci zabil 12 lidí a další desítky zranil.

Na vytvoření komise se shodla koalice sociální demokracie, Levice a Zelených, která stojí v čele berlínské radnice. Jinou vyšetřovací komisi k případu tuniského islamisty Amriho, už dříve zřídilo Severní Porýní-Vestfálsko, kde atentátník vedle Berlína nejčastěji pobýval. Německá metropole se k podobnému kroku odhodlala až dnes a její vyšetřovací komise by se měla ujmout práce po 3. červenci.

Vyšetřování vy se mělo zaměřit především na otázku, jak mohl muž teroristický útok spáchat, když zemské úřady věděly o tom, že může představovat nebezpečí. Zaměří se také na práci zemského kriminálního úřadu. Vyšetřovatelé totiž loni v listopadu Amriho označili za člověka, který prodává drogy ve velkém a živí se tím.

Na základě této informace tehdy zřejmě mohl být zatčen, čímž by se možná předešlo útoku. V polovině ledna ale jiný policista vytvořil další dokument, v němž napsal, že Amri drogy možná prodával jen v malém rozsahu. Dokument přitom upravil tak, takže to vypadalo, jako by vznikl už v listopadu.

Vyšetřovací komisi má do července své poznatky předat zvláštní vyšetřovatel Bruno Jost, který byl tímto případem německou metropolí pověřen již dříve.

Na celoněmecké úrovni zatím parlamentní vyšetřovací komise nevznikla, i když ji požadují třeba opoziční Zelení. Zaznívají přitom i názory, že vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů takovou komisi odmítá také z toho důvodu, že v září Německo čekají volby.

Témata:  Německo policie Německo Anis Amri teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.