Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příznivci IS oslavují útok v Manchesteru: Útočte na další západní cíle, píšou na internetu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Machester - Příznivci Islámského státu (IS) vyjadřující radost nad teroristickým útokem v Manchesteru, při němž zemřelo 22 lidí a další desítky byly zraněny. Někteří dokonce vyzývají k dalším atentátům.

Atentát v Manchesteru patří k nejtragičtějším od útoků v londýnské městské dopravě v roce 2005. Čtyři britští muslimové tehdy zabili 52 lidí.

"Zdá se, že bomby britského letectva padající na děti v Mosulu a Rakce se právě vrátily do #Manchesteru," napsal uživatel registrovaný pod jménem Abdul Haqq. Británie je členem mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která ze vzduchu útočí na cíle radikálů z IS v Sýrii a Iráku.

Uživatelé twitteru spojovaní s radikální islamistickou scénou podle Reuters krátce po útoku začali zveřejňovat příspěvky, v nichž se vzájemně vybízeli k útokům na západní cíle coby "osamělí vlci".

Sdíleli také videa s výhrůžkami adresovanými Evropě a Spojeným státům. "Doufáme, že pachatel je jedním z vojáků chalífátu," napsal uživatel ve skupině napojené na IS na sociální síti telegram.

Témata:  Islámský stát výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie sociální sítě

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy