Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rozruch v Británii: Policie evakuovala nádraží v Londýně. Opatření chystá i Belgie

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn/Manchester/Brusel - Britská policie dnes kvůli podezřelému balíčku dočasně evakuovala autobusové nádraží Victoria v centru Londýna. Starosta metropolitní oblasti Manchesteru Andy Burnham řekl, že Manchester je hrdé a silné město, které teroristům nedovolí, aby dosáhli svého cíle.

Autobusové nádraží Victoria se nachází v centru britské metropole nedaleko Buckinghamského paláce i Westminsterského opatství. Policie jej nad ránem evakuovala a uzavřela i několik ulic v jeho okolí. Po čase ale zjistila, že podezřelý předmět není nijak nebezpečný.

"Nahlášený podezřelý balíček na autobusovém nádraží Victoria byl odstraněn. Nebyl podezřelý. Díky za trpělivost," uvedla na twitteru metropolitní policie.

Starosta Londýna Sadiq Khan mezitím oznámil, že město prověřuje bezpečnostní opatření. Do ulic vyrazí více policistů, dodal. "Londýn stojí po boku Manchesteru," uvedl Khan, podle kterého byl útok v severoanglickém městě "barbarský a ohavný".

"Truchlíme, ale jsme silní," uvedl Burnham. Pozůstalým obětí se dostane tolik pomoci, kolik jen bude možné, dodal. Starosta poděkoval záchranářům, policistům a hasičům, kteří na místě útoku zasahovali, ale i obyčejným lidem, kteří "otevřeli své dveře cizincům a odvezli je pryč od nebezpečí". "Bude to duch Manchesteru, který zvítězí, a bude nás držet pohromadě," dodal.

Burnham byl v roce 2005 v době spáchání teroristických útoků v Londýně, které si vyžádaly 52 obětí, náměstkem ministra vnitra. Stejně jako se tehdy semknuli obyvatelé hlavního města, semknou se nyní i obyvatelé Manchesteru, věří. "Nevyhrají," uvedl na adresu teroristů.

Bezpečnostní rámy budou od července nainstalovány na belgických nádražích v Bruselu, Antverpách a Lutychu (Liege), odkud jsou vypravovány mezinárodní vlaky. Uvedly to belgické dráhy SNCB.

Policii nové vybavení umožní u dálkových vlaků provádět namátkové kontroly cestujících a jejich zavazadel s pomocí rentgenu či detektorů kovů podobně, jako je tomu na letištích. Podle místních médií zatím ale není jisté, zda nová podoba bezpečnostních opatření začne skutečně platit už od počátku prázdnin.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Londýn Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.