Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka popisuje situaci v Manchesteru: Vůbec nás u vstupu nekontrolovali, zajímali je jen lahve s vodou

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Manchester - Na sociální sítě i tradiční média se s prosbou o pomoc obrátilo několik rodin, které po teroristickém útoku postrádají své náctileté děti. Jde například o dvě patnáctileté dívky ze souostroví Hebridy a další nejméně čtyři teenagery.

Atentát si podle policie vyžádal přinejmenším 22 obětí, včetně dětí, a desítky zraněných. Útok podle policie spáchal zřejmě jeden člověk, který odpálil improvizované výbušné zařízení. Zda to byl islámský radikál, ale policie neuvedla.

"Vše, co vím, je, že (dcera) byla v aréně s kamarádem na (zpěvačce) Arianě Grandeové a že se ještě neukázala. Nemůžu se s ní zkontaktovat. Obvolala jsem nemocnice, různá místa, hotely, kam lidé děti brali," řekla v britských médiích zoufalá matka pohřešované patnáctileté dívky. Kamarád dcery byl podle ní objeven v nemocnici. "Musím jen čekat. Čekám doma, kdyby se objevila."

Facebook aktivoval stránku, na níž lidé mohou dát svým přátelům vědět, že jsou v bezpečí. Britský bulvární deník The Sun mezitím zveřejnil jméno a fotografii jedné z obětí, kterou je podle něj šestnáctiletá dívka.

Návštěvníci koncertu podle britského deníku Daily Mail kritizovali bezpečnostní opatření na akci, na kterou přišlo asi 20.000 lidí. Bezpečnostní služba podle nich pouze prohledávala tašky, ale ne svršky, a lidé nemuseli projít bezpečnostním rámem.

Situaci na místě popisuje i česká návštěvnice

Britský The Independent cituje Češku Nikolu Trachtovou, která na koncertě také byla a která pro Český rozhlas uvedla, že bezpečnostní kontrola na stadionu byla téměř nulová. „Nechávali nás jen tak vejít, nezkontrolovali, jestli máme něco s sebou,“ cituje její slova server.

„Jediná věc, o kterou se zajímali, byla, jestli s sebou nemáme nějaké lahve s vodou. Téměř nekontroloval naše zavazadla, nedívali se,“ dodala Češka.

Její slova na sociálních sítích potvrzují i další návštěvníci Manchester Arény. „V posledních třech případech, kdy jsem byla v Manchester Aréně, mi ani nezkontrolovali tašku. A to jsem měla i batoh,“ napsala jedna z uživatelek na Twitteru.

Další uživatel napsal: „Byl jsem jedno na koncertě v Manchesteru,. Nejsem překvapen, že byl někdo schopen něco přinést dovnitř. Bezpečnost tam byla opravdu špatná“.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Češi

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy