Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie už zná totožnost útočníka z Manchesteru, oznámila Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že policie podle všeho zná totožnost atentátníka, který se odpálil na koncertě a zabil 22 lidí včetně dětí. Zda jednal zcela sám, nebo se na plánování akce podílelo více lidí, stále není jasné.

Noční teroristický útok byl jedním z nejhorších v dějinách Británie.  Premiérka po zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi, přislíbila, že pozadí atentátu policie objasní, aby bylo možné potrestat případné organizátory či ty, kteří útočníkovi jakkoli pomáhali. V této souvislosti se obrátila na veřejnost, kterou vyzvala, aby policii poskytla veškeré informace a svědectví o útoku.

Ačkoli všechny teroristické útoky spojuje akt zbabělosti, nynější čin byl podle Mayové ale obzvláště odporný, neboť jeho terčem byly i nevinné děti. Dodala, že atentát opět ukázal skvělou část lidství, a to nejen u zasahujících složek, ale i u veřejnosti.

Řekla také, že teroristický čin se jako vždy mine účinkem, neboť země, která jednotně stojí za Manchesterem, se nyní ještě více semkne v boji proti zlu. "Naše hodnoty vždy přetrvají," sdělila Mayová, která se po jednání výboru vydala do Manchesteru. "Pokus rozdělit nás se setkal s bezpočtem aktů vlídnosti, který lid ještě více sjednotil. V nadcházejících dnech toto musíme mít na paměti," dodala.

V Británii v současné době platí druhý nejvyšší stupeň teroristického ohrožení, který značí hrozbu atentátů jako vážnou.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy