Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Královna Alžběta II. kondoluje rodinám obětí útoku. Národ je šokován, přiznala

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Britská královna Alžběta II. dnes v mimořádné reakci na pondělní teroristický útok v Manchesteru uvedla, že celý národ je šokován smrtí a zraněním tolika lidí, dospělých i dětí, kteří si "jen užívali koncert". Kontrarozvědka MI5 vyslovila znechucení nad nočním atentátem.

V prohlášení zaslaném svému zástupci v metropolitním hrabství Velký Manchester vyjádřila královna soustrast všem lidem, které "strašlivá událost" nějakým způsobem postihla.

Útok, při němž zemřelo 22 lidí a atentátník, označila za barbarský čin. Poděkovala také záchranným složkám. "Chci poděkovat všem členům záchranných složek, kteří reagovali s velkou profesionalitou a péčí," uvedla panovnice. Vyjádřila obdiv obyvatelům Manchesteru za to, že na atentát reagovali s lidskostí a soucitem.

Tajná služba MI5 ujistila, že se nadále plně soustředí na všechny operace, které proti radikálům v současné době vede.

Útok odsoudila řada světových státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho amerického protějšku Donalda Trumpa, německé kancléřky Angely Merkelové nebo předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. "Nejzbabělejší forma terorismu opět udeřila, terčem se stal - stejně jako v Paříži před více než rokem - koncert," uvedl francouzský premiér Édouard Philippe s odkazem na teroristický útok na pařížský klub Bataclan v listopadu 2015.

Identitu útočníka policie již podle premiérky Theresy Mayové zná, prozatím ji ale nechce zveřejnit. Policie také uvedla, že atentátník použil k úderu improvizovanou výbušninu. Svědci již dříve vypověděli, že na místě výbuchu byly šrouby a matice, které zřejmě útočník ke zvýšení účinku nálože použil.

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý. Podle Mayové druhý stupeň zůstává nadále v platnosti.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy