Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení. Ministryni vnitra rozzlobil únik informací

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Nejvyšší stupeň ohrožení terorismem bude v Británii platit jen dočasně. Ministryně vnitra Amber Ruddová potvrdila, že v reakci na sebevražedný útok v Manchesteru vyšle vláda do britských měst tisíce vojáků. Policie oznámila, že s okamžitou platností zvyšuje počet policistů v ulicích Londýna.

Vojáci budou podléhat velení policie, zdůraznila ministryně v rozhovoru pro Sky News. Budou například policistům v Londýně pomáhat například s ostrahou Buckinghamského paláce, sídla premiérů v Downing Street, velvyslanectví či sídla parlamentu.

V rozhovoru pro BBC pak Ruddová uvedla, že se zdá být "pravděpodobné", že předpokládaný pachatel teroristického útoku Salman Abedi nejednal na vlastní pěst. Bezpečnostním složkám byl podle ní 22letý Brit s libyjskými kořeny znám již před spácháním činu. Bezpečnostním složkám je nicméně známo mnoho lidí, nemůžou ale zatknout všechny, dodala ministryně.

Že se k činu přihlásil Islámský stát (IS), která se v posledních letech hlásí ke všem podobným atentátům ve světě, Ruddovou prý vůbec nepřekvapilo.

Ministryni naopak rozčílilo, že detaily z vyšetřování manchesterského atentátu unikly prostřednictvím zahraničních partnerů britských tajných služeb do tisku. Informaci o Abedim jako první v úterý přinesla americká zpravodajská televize CBS News a následně i americká agentura AP. Podle britského tisku americká média informace získala zřejmě od svých zdrojů v amerických tajných službách, které předtím o identitě pachatele informovali jejich britští kolegové.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Londýn Britská armáda Velká Británie Amber Ruddová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy