Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znepokojivé informace o útoku v Manchesteru. Experti poukazují na zásadní problém

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Manchester/Washington/Sydney – Evropské vlády se musí smířit s tím, že čelí hrozbám, které mohou udeřit kdykoliv a na jakémkoliv místě. Zároveň tyto hrozby představují velké výzvy pro bezpečnostní agentury, říká v souvislosti s útokem v Manchesteru bezpečnostní expert.

Bezpečnostní expert a profesor australské La Trobe University Tony Walker pro server Conversation poukazuje, že vzor útoku v Manchesteru je až příliš dobře známý – mladí lidé se sejdou na hudební události a ocitnou se vystaveni tomu, co britská premiérka Theresa Mayová označila za „otřesný teroristický útok“.

Walker poukazuje, že Islámský stát vydal minulý týden asi 44minutové video, ve kterém bojovníci různých národností – včetně jednoho Brita – vyzývají své stoupence k provádění násilných činů.

Dle jeho mínění je totiž Islámský stát v tuto chvíli mnohem nebezpečnější – a dokonce i zoufalý – kvůli situaci, v níž se ocitá v Iráku i Sýrii. Na obou územích jsou jeho pevnosti pod velkým tlakem – ať už jde o Mosul nebo Rakku. „Je důležité nedělat ukvapené závěry o totožnosti odpovědné osoby. Nicméně útok v Manchesteru podtrhuje zranitelnost evropských měst před takovými násilnými činy,“ varuje expert.

Evropské vlády jsou podle něj v ohrožení – a útok může přijít kdekoliv a kdykoliv, což se už v uplynulém roce několikrát ukázalo. „To představuje obrovskou výzvu pro bezpečnostní agentury, včetně policie - a v případě Británie i MI5, špionážní agentury odpovědné za vnitřní bezpečnost. Takovým náhodným teroristickým činům je nesmírně obtížné, ne-li nemožné, zabránit, pokud nejsou otevřené společnosti podrobeny bezpečnostním opatřením, která jsou pro většinu občanů nepřijatelná,“ uvádí Walker.

Výkonný ředitel organizace Control Risks Richard Fenning pak dodává: „Je velmi nepravděpodobné, že je to součást nějakého koordinovaného útoku ze zámoří.“ Podle britské policie útok zřejmě provedl jeden člověk pomocí improvizovaného výbušného zařízení, který při výbuchu sám zemřel. Přesto policie dodala, že prioritou je zjistit, zda jednal samostatně, nebo zda byl součástí nějaké sítě.

Americká stanice CBNC cituje Raffaella Pantucciho, ředitele Mezinárodních bezpečnostních studií na Royal United Services Institute (Rusi), podle kterého jsou výbušná zařízená použitá při útoku v Manchesteru „znepokojivě sofistikovaná“.

„Tento typ zbraní je v některých ohledech znepokojující, protože fungující bomba je ve skutečnosti poměrně sofistikované zařízení,“ řekl expert pro CNBC. „Existují jednoduché bomby a složité bomby, ale vždy vyžadují určitou úroveň technických schopností, které buď vyžadují určitý trénink, nějakou praxi, nebo nějaký druh technických dovedností. A to je vždy velmi znepokojující,“ dodal a poznamenal, že mnoho potenciálních bombových útočníků je zkouší vyrobit a selže.

„Chcete-li vytvořit úspěšnou bombu, která skutečně bude odpálena v pravou chvíli, budete potřebovat trochu více úsilí a zručnosti. Mít takovou, která skutečně funguje a má smrtící účinek, to je jistě znepokojující rys tohoto konkrétního útoku,“ dodal Pantucci.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Velká Británie bomby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy