Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Estonský ministr vyvolal rozruch výroky proti NATO, musel se omluvit

NATO
NATO
Foto: NATO

Tallinn - Estonský ministr pro veřejnou správu Mihhail Korb na schůzce s válečnými veterány v Haapsalu prohlásil, že se mu víc než členství NATO líbí finský model nezávislé obranné politiky. Dnes se za svůj výrok omluvil.

Ministr v Haapsalu reagoval na reptání veteránů, že země utrácí příliš mnoho za zbraně a měla by raději dávat více peněz důchodcům. "Vím, že se můj postoj nebude líbit mnohým Estoncům, ale já jsem proti členství naší země v NATO. Líbí se mi finská obranná politika. Ale budovat vlastní armádu by vyšlo ještě dráž. Chápete? Finové budují vlastní armádu, svojí obranu zajišťují sami, bez členství v NATO. Nikdo jim však nepřijde na pomoc," řekl Korb.

Veteránům pak vzkázal, že více peněz pro důchodce mají žádat od ministra obrany. "Tohle jsou požadavky NATO, Estonsko je členem NATO. Já nejsem ministrem obrany. Až za vámi přijede, zeptej se ho," řekl Korb.

Estonský ministr obrany Markus Tsahkna v reakci na Korbovo prohlášení řekl, že takový člověk by neměl být v estonské vládě. "Členství v NATO je garancí estonské nezávislosti a bezpečnosti," napsal Tsahkna na sociálních sítích.

Korb se nakonec omluvil a ujistil, že plně podporuje členství Estonska v NATO, jakož i přítomnost aliančních spojenců v Estonsku kvůli posílení obranyschopnosti země.

Témata:  Estonsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy