Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Labouristé šlapou konzervativcům na paty, výsledky předčasných voleb mohou být velmi těsné

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - První průzkum po teroristickém útoku v Manchesteru ukázal, že předčasné parlamentní volby v Británii 8. června budou velmi napínavé. Doposud jednoznačně favorizovaná Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové vede už jen o pět procentnch bodů nad opozičními labouristy.

Konzervativce by podle průzkumu společnosti YouGov nyní volilo 43 procent Britů, což je oproti průzkumu z předchozího týdne pokles o jeden procentní bod, zatímco labouristé posílili o tři procentní body na 38 procent příznivců mezi dotázanými.

Podle průzkumu společnosti Kantar, podniknutém ještě před atentátem, konzervativci vedou před labouristy o osm procentních bodů v poměru 42 ku 34 procentům; zatímco konzervativci oproti předchozímu průzkumu oslabili o pět procentních bodů, labouristé stejnou měrou posílili.

V Británii po krveprolití v Manchesteru následovalo pozastavení kampaně před volbami, nyní se už ale opět rozjíždí.

Nacionalistická Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) ve čtvrtek představila svůj předvolební program. "Všichni jsme zděšení hroznými událostmi, které se staly v Manchesteru," uvedl předseda UKIP Paul Nuttall. "Nemůžeme se ale nechat zastrašit nebo dovolit, aby ti, kteří nám chtějí ublížit, zničili náš způsob života," dodal.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie UKIP

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy