Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukašenko seřval běloruský tým: Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Foto: News.com.au

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.

"Především musíte hrát! Bojovat!" vzkázal šéf státu hokejistům podle státní agentury Belta a pohrozil, že bez dobrých výsledků nebudou ani dobré výplaty. Lukašenko přirovnal hokej ke státní ideologii. "Ideologie není přednáška. Na přednášku přijde nejvýše 500 lidí. Hokejová utkání sledují miliony!" prohlásil.

Vyjádřil znechucení nad neúspěchy reprezentace, která druhým rokem zápolí na hraně vyřazení z elitní skupiny mistrovství světa, a to se na hokej vynakládá 18 procent ze státních výdajů na tělesnou výchovu a sport.

"Pětina peněz jde na jeden druh sportu. Ale výsledek není žádný!" rozhořčil se prezident. "Místo hrdosti na naši vlajku fanoušci prostě zuří. Souhlasím s nimi, že to byly naprosto slabošské výkony, bez týmové hry, ani nemluvě o individuálním mistrovství."

Běloruský prezident se prezentuje jako zdatný sportovec, je fanatickým vyznavačem ledního hokeje a šéfem běloruského olympijského výboru. Někdejší absolvent zemědělské akademie a bývalý vojenský politruk se dlouhá léta věnoval řízení zemědělského družstva, než počátkem 90. let začal budovat politickou kariéru.

Hokejové mistrovství světa v roce 2021 budou hostit společně Bělorusko a Lotyšsko.

Témata:  Alexandr Lukašenko Bělorusko Hokej MS18

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.