Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté zaútočili na křesťany v Egyptě: Při střelbě na autobus zemřelo 26 lidí

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Dnešní útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal 26 mrtvých a 26 zraněných. Zatím neznámí střelci vypálili na autobus s věřícími v provincii Mínja jižně od Káhiry. Atentát již odsoudilo Německo.

Guvernér provincie původně hovořil o 23 mrtvých a 25 zraněných. Mínja je domovem početné křesťanské menšiny. Skupina koptů cestovala do kláštera ve dvou autobusech a malém nákladním autě. Maskovaní útočníci podle svědků vozidla zastavili a poté začali střílet.

"Tento druh terorismu proti lidem s jinou vírou je strašlivý, hrozný, je to jednoduše jen tragédie," řekl mluvčí německého ministerstva zahraničí.

V Egyptě platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásil Islámský stát (IS). Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky.

Koptští křesťané tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, a jsou tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Jsou většinou potomky původních obyvatel země, kteří zde žili ještě před příchodem Arabů a tím i islámu v sedmém století.

Soužití ale v posledních letech provází napětí, které se zvýšilo během vlády islamistů po svržení dlouholetého vládce Husního Mubaraka. Islámští radikálové je viní z podpory sesazení někdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013.

Útoky na koptské křesťany v Egyptě:

1. ledna 2011 - Výbuch bomby umístěné ve vozidle zaparkovaném před koptským kostelem v egyptské Alexandrii si vyžádal 23 lidských životů. Zranění utrpělo téměř sto lidí. Bezprostředně po výbuchu vypukly v ulicích města střety mezi křesťany a muslimy. Egypt později obvinil z atentátu před koptským kostelem v Alexandrii islamistickou palestinskou organizaci Armáda islámu, která ovšem odpovědnost odmítla.

9. října 2011 - Nejméně 28 lidí zahynulo a na 150 bylo zraněno při násilnostech v ulicích Káhiry. Nepokoje vypukly poté, co skupina Egypťanů začala házet kamením na koptské křesťany. Ti ve městě protestovali proti nedávnému vypálení kostela a proti vládnoucí armádě, která podle nich podobné incidenty nepostihuje dost tvrdě.

15. února 2015 - Radikálové z Islámského státu zveřejnili na internetu video, na němž je podle jejich tvrzení zachyceno stětí skupiny mužů označených za egyptské křesťany nedávno unesené v Libyi. Islamisté zavraždili 21 Egypťanů, příslušníků křesťanské koptské církve. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v reakci na vraždění nechal bombardovat pozice radikálů v Libyi.

11. prosince 2016 - Nejméně 25 mrtvých, většinou žen, si vyžádal bombový útok, který byl spáchán uvnitř koptského kostela v Káhiře. Dalších pět desítek lidí výbuch zranil. K atentátu se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS). Egypt přípravu útoků původně připsal zakázanému Muslimskému bratrstvu.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.