Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Çavuşoglu navštívil Slovensko: EU by se měla rozhodnout, jestli chce Turecko jako člena

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Bratislava - Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu se dnes v Bratislavě sešel se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem. Evropská unie by se podle Erdoganova ministra měla rozhodnout, zda chce Turecko jako svého člena, nebo nikoliv.

"Naše očekávání ze strany EU jsou prostá. Smlouvy jsou závazné, žádná pozitivní diskriminace pro Turecko. Uvítali bychom vyšší míru angažovanosti od EU a otevřenější dialog. Turecko je součástí evropského kontinentu," řekl Çavuşoglu, jehož země zahájila oficiální přístupové rozhovory s EU v roce 2005.

Turecko podle svého ministra zahraničí je připraveno otevřít kteroukoliv přístupovou kapitolu, ale není to možné s ohledem na jejich zablokování.

Lajčák uvedl, že vztahy mezi EU a Bruselem nejsou jednoduché a přístupový proces Ankary je do značné míry zablokován. Řekl také, že členství v EU není výsledkem zásluh, ale je založeno na splnění přísných kritérií.

"Slovensko podporuje ambice Turecka stát se členem EU. Země, která projevuje svůj zájem a kritéria splní, by měla mít možnost, aby jí členství bylo umožněno. Pamatujeme si velmi dobře, jak Turecko bylo nápomocné v době naší integrace do NATO," řekl Lajčák.

Témata:  Slovensko EU Turecko Mevlüt Çavuşoglu Miroslav Lajčák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy