Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pronásledování homosexuálů v Čečensku nařídila vláda, varují aktivisté. Kašleme na vás, vzkazují politici

Homosexuálové
Homosexuálové
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Moskva - Podle Human Rights Watch (HRW) pronásledování homosexuálních mužů v Čečensku nařídila místní vláda. U "čistek" měl být osobně přítomen i předseda čečenského parlamentu Magomed Daudov.

O údajném zatýkání, mučení a zabíjení gayů v Čečensku informoval v dubnu ruský opoziční list Novaja Gazeta. Čečenská policie podle listu zadržela v březnu přes stovku mužů "podezřelých z homosexuality". V tajném vězení ve městě Argun, popsaném jako koncentrační tábor, byli údajně zabiti nejméně tři z nich.

Svědci uvedli, že Daudov byl přítomen u mučení, bití a ponižování některých vězňů v tajných věznicích ve městech Argun i Grozném.

Čečenský parlament zprávu HWR odmítl komentovat. Představitel sekretariátu parlamentu Zelimchan Džamaldinov podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda řekl, že čečenští poslanci na zprávu ochránců lidských práv "kašlou".

V Rusku jsou veřejné homofobní projevy běžné. Moskevský miliardář German Stěrligov umístil u vchodu do jednoho ze svých obchodů v centru Moskvy nápis "Teploušům vstup zakázán". Podle něj "je naše planeta plná špinavých a nemocných lidí".

Témata:  Čečensko homosexuálové Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy