Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země střední Evropy o závazcích USA vůči NATO nepochybují

NATO
NATO
Foto: NATO

Bratislava – V Bratislavě byla dnes zahájena mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Při té příležitosti se Polsko, Slovensko a Maďarsko shodly, že nepochybují o amerických obranných závazcích v rámci Severoatlantické aliance.

Podle agentury Reuters prohlásili ministři zahraničí zmíněných středoevropských zemích. Slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák řekl, že by přece jen uvítal, kdyby prezident Spojených států Donald Trump tento týden na summitu NATO zmínil článek pět Severoatlantické smlouvy, který útok na jednoho člena považuje za útok na celou alianci.

„Z optimistické interpretace jeho slov vychází, že závazek podle článku pět je tak samozřejmý, že není nutné ho zmiňovat, i tak bych ale uvítal, kdyby ho zmínil," řekl Lajčák.

Jeho maďarský protějšek Péter Szijjártó naopak řekl, že Trump o splnění závazků USA hovořil a že to samé prezident USA očekává od Evropanů. „To, co jsem od něj včera (ve čtvrtek) na jednání slyšel, mě uklidnilo," řekl Szijjártó.

Zástupce Polska Witold Waszczykowski uvedl, že důkazem platnosti amerických obranných závazků je přítomnost jednotek v Polsku. "To je mnohem lepší než jen zmínka o článku pět," řekl Waszczykowski.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ještě před summitem novinářům řekl, že Trump pátý článek podporuje. Během volební kampaně sice hovořil o tom, že Američané nemusejí přispěchat na pomoc napadeným členům aliance, pokud nevydávají dostatek peněz na armádu, později se ale za bezpečnostní záruky ze strany Washingtonu postavil. Trump i nadále naléhá na členské země, aby odváděly dohodnutá dvě procenta HDP na obranu.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) Polsko Maďarsko Slovensko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy