Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihovýchodě Nigeru se šíří hepatitida E, zabila už 30 lidí

Niger
Niger
Foto: UNHCR

Niamey - Na jihovýchodě Nigeru v regionu Diffa blízko hranice s Nigérií se šíří hepatitida E, nákaze podlehlo již 30 pacientů. V oblasti je zhruba 300 tisíc vysídlených osob a uprchlíků, kteří utekli před islamisty z Boko Haram.

"Celkem 664 případů, v nichž se nákaza potvrdila, či na ni bylo podezření, bylo nahlášeno ke 23. květnu," oznámil v prohlášení Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA).

Předchozí prohlášení, které OCHA vydal 19. dubna, hovořilo o 25 obětech na životech a 86 případech nákazy. Až 60 procent pacientů s touto vysoce nakažlivou chorobou tvoří ženy.

Nigerské úřady, Světová zdravotnická organizace (WHO), Lékaři bez hranic (MSF) a Dětský fond OSN (UNICEF) v oblasti zvyšují o nemoci povědomí a poskytují ošetření.

Nigerské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo obyvatele, aby se okamžitě dostavili na vyšetření, pokud se u nich objeví příznaky hepatitidy E.

Žloutenka typu E je virové onemocnění, které napadá játra a způsobuje jejich zánět. V zemích jihovýchodní Asie, Afriky a Střední Ameriky je hlavní cestou přenosu infekce kontaminovaná voda. Lidé se mohou nakazit nejen pitím takové vody, ale i při konzumaci ovoce a zeleniny, které byly ve vodě umyty, nebo z kostky ledu, kterou si dají do svého oblíbeného nápoje, upozorňuje web virova-hepatitida.cz. Naproti tomu v Česku je většina případů hepatitidy E způsobena konzumací špatně tepelně zpracovaného masa, zejména vepřového. Proto se také někdy hepatitidě E říká zabijačková žloutenka.

První příznaky se objevují většinou za 4 až 6 týdnů od nakažení a zpočátku mohou být poměrně nenápadné, např. může chybět typické žluté zbarvení bělma a kůže. Mezi časté příznaky žloutenky patří: únava, úbytek na váze,nevolnost a ztráta chuti k jídlu, bolest břicha, žluté zbarvení bělma, kůže a sliznic, tmavá moč a světlá stolice.

Témata:  Niger uprchlíci žloutenka

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.