Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ruských komunistů burcoval své spolustraníky: Musíme energicky bojovat na ulici

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští komunisté mohou vyhrát volby jedině na vlně revolučních nálad, prohlásil na dnešním sjezdu v Moskvě předseda strany Gennadij Zjuganov. Zvláštní pozornost má strana a její mládežnická organizace Komsomol věnovat mládeži, která během březnových demonstrací proti korupci ve vládě předvedla ochotu vyjít do ulic.

"Sázet jen na volby by bylo naivní," řekl Zjuganov podle reportérky vládního listu Rossijskaja gazeta. "Volební" sjezd komunistů, konající se v roce 100. výročí bolševické revoluce, má na programu i "aktivizaci neparlamentních metod politického boje".

"Musíme energicky bojovat na ulici: organizovaně, chytře a profesionálně," hřímal předseda druhé nejsilnější strany v ruském parlamentu. Úlohou komunistů podle Zjuganova je "dodat čerstvý dech" protestům všeho druhu - a hlavně nedopustit, aby ulici ovládly prozápadní síly.

Prozápadní opozice podle Zjuganova jen zneužívá protikorupční rétoriku k tomu, aby Rusko vrátila do chaosu éry prvního prezidenta Borise Jelcina.

Sjezd a 340 delegátů pozdravil ruský prezident Vladimir Putin, jehož zdravici Zjuganov přečetl hned po oznámení, že stranické řady rozšířilo 60.000 nových komunistů.

"Jedna z nejstarších politických stran v zemi je právem hrdá na své dějiny a uchovává si věrnost ideálům mnoha generací svých předchůdců," napsal Putin a pochválil "vysoce odpovědnou" stranu, "široce zastoupenou v zákonodárné i výkonné moci a v místní samosprávě". Pochválil komunisty také za "uvážlivý a věcný přístup k řešení klíčových problémů rozvoje Ruska", jakož i za "obranu sociálních a pracovních práv občanů, podporu průmyslu a zemědělství, školství a vědy a za vlasteneckou výchovu mládeže".

Témata:  Gennadij Zjuganov Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy