Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipíny zrušily mírová jednání s maoistickými povstalci

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Komunistická Nová lidová armáda (NPA) zesílila ofenzivu na filipínském venkově, načež vláda prezidenta Rodriga Duterteho dnes zrušila další plánované mírové rozhovory s povstalci.

Mírové rozhovory mezi oběma stranami, které zprostředkovávalo Norsko, měly ukončit téměř padesátiletý konflikt, při němž přišlo o život přes 40 tisíc lidí.

Filipínská vláda mírová jednání s komunistickými povstalci ukončila již podruhé. Duterte podle Reuters má o dohodu zájem, ale je znepokojen rostoucí vlnou násilí ze strany povstalců. Vláda podle něj vyšla povstalcům vstříc když jich dvacet propustila a vyhlásila příměří.

Nová lidová armáda je ozbrojenou složkou filipínské komunistické strany a od roku 1969 vede ozbrojené povstání v maoistickém stylu. Její boj patří mezi nejdelší v Asii. Povstalci nyní mají asi 3000 bojovníků, což je značný pokles v porovnání s dobami jejich největší síly v 80. letech minulého století, kdy NPA měla zhruba 26.000 ozbrojených příslušníků.

Témata:  Filipíny EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy