Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy na Srí Lance: Půl milionu lidí muselo opustit domovy, zemřelo 146 lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kolombo - Kvůli rozsáhlým povodním na Srí Lance muselo své domovy opustit již téměř půl milionu lidí. 146 osob zahynulo, osudnými se jim většinou staly sesuvy půdy. 112 lidí se pohřešuje a podle úřadu je jen malá šance, že jsou naživu.

Nynější deště jsou nejhorší od roku 2003. Záplavy a sesuvy poznamenaly jih a západ Srí Lanky. Nejhůře zasažen je okres Kalutara. Při evakuaci lidí používá armáda velká obrněná vozidla, čluny a vrtulníky. Ze vzduchu také shazuje potravinovou a další pomoc do lokalit, které zůstávají nadále odříznuté od světa.

Mluvčí vlády uvedl, že většina obětí zahynula pod sesuvy půdy; lidí, kteří se utopili, není mnoho. Středisko pro řešení katastrof sdělilo, že 493.455 obyvatel muselo být evakuováno, většina našla útočiště v provizorních přístřešcích zřízených úřady

Srílanská vláda požádala o pomoc při pátracích a záchranných operacích OSN a sousední státy. Indie vyslala tři lodě námořnictva s humanitární pomocí; první z nich s lékařským týmem, nafukovacími čluny a léky již v sobotu dorazila do srílanské metropole Kolomba.

Témata:  Srí Lanka povodně

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.