Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Priority lidovců? Víc peněz na obranu, stop uprchlickým kvótám, změny ve zdravotním pojištění

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Na celostátním sjezdu lidovců se řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.

Jan Šafařík z komise lidovců pro obranu na sjezdu zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě i ve světě je vážná, a proto je v zájmu Česka zajistit jednotu v Severoatlantické alianci.

Lidovci by se proto měli zasadit o zvýšení českých výdajů na obranu na dvě procenta HDP, jak NATO vyžaduje. Výdaje by přitom měly jít do růstu bojových schopností české armády, uvedl Šafařík v návrhu usnesení.

V souvislosti s bezpečnostními hrozbami padl na sjezdu i návrh usnesení, že by KDU-ČSL měla usilovat o spolupráci zemí Evropské unie při ochraně vnějších hranic.

Místopředseda strany Daniel Herman vyzval ke zjednodušení legislativy, které by zajistilo přehlednější právní řád a snížilo byrokratickou zátěž pro občany i firmy způsobovanou častými novelizacemi.

Zuzana Roithová zvolená do celostátního výboru KDU-ČSL na sjezdu navrhla, aby se lidovci zasazovali o zavedení dobrovolného zdravotního pojištění. Dále vyzvala k úsilí zvýšit prestiž lékařů a sester a zajistit jejich dostatečný počet v českém zdravotnictví. Zároveň by se podle ní měl zvyšovat podíl zdravotnictví na českém HDP.

Témata:  zdravotní pojištění Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance) KDU-ČSL

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy