Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii jdou do dražby kuřácké obrazy, byly součástí reklamních kampaní

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Londýn - Poslední tabáková továrna v Anglii, Horizon v Nottinghamu, letos v březnu zavřela své brány. Do dražby jdou nyní artefakty na tabákové téma, které zdobily pět podlaží tovární budovy, zvané Players.

Oleje a akvarely zachycující kuřácké požitky vznikaly v dobách, kdy ještě nepanovalo povědomí o rizicích nikotinového zlozvyku. Představovaly jádro reklamních kampaní.

"Před druhou světovou válkou si většina lidí neuvědomovala, že kouření je nebezpečné," připomněl Robert Opie, který řídí muzeum značek a reklamy.

"Umění kouřit vybrušovaly velké filmové hvězdy. Správně držená cigareta pomohla k vyznění mnoha dramatických scén. V tomto věku nevinnosti se v tabákové reklamě používaly půvabné ženy, sportovci a dokonce děti úplně stejně jako v případech, kdy propagovaly pudink, sušenky či bonbony," dodal.

Trevor Palethorpe z aukční síně John Pye uvedl, že "vzácné malby" viděl jen velmi malý počet lidí a nikdy nebyly veřejně vystaveny. Sbírka zahrnuje eklektický soubor děl, není však k dispozici žádný odhad, pokud jde o jejich hodnotu.

Veřejnost bude mít příležitost prohlédnout si položky v místním hotelu a na kriketovém hřišti, než bude internetová dražba 14. června ukončena.

Témata:  obrazy reklama cigarety

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy