Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko má jasno: Sňatky homosexuálů jsou zvrácené jako nacistické zákony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Moskva/Biškek - Homosexuální manželství v současnosti umožňují dvě desítky zemí. Moskevský patriarcha Kirill dnes takové západní zákony přirovnal k nacistickým normám. Hlava ruské pravoslavné církve přitom v minulosti hovořila vstřícněji na adresů LGBT komunity.

"Rozvracejí mravní povahu člověka a vyvolávají stejné pobouření jako zákony fašistického Německa," prohlásil Kirill o zákonech, které dovolují homosexuálům uzavírat manželství.

Například v Nizozemsku, které jako první přijalo takový zákon, bylo mezitím uzavřeno 21.331 sňatků mezi osobami stejného pohlaví: 11.196 mezi dvěma ženami a 10.135 mezi dvěma muži. V téže době se v království odehrál i více než milion tradičních veselek s ženichy a nevěstami.

"Jestliže cíl zákona je v rozporu s mravností, tak přestává být závazným," usoudil partriarcha v projevu předneseném na univerzitě v kyrgyzském hlavním městě Biškeku. Lidé se podle něj bouří proti zákonům o manželství gayů ze stejných důvodů, jako se bouřili proti nacistickým zákonům či apartheidů, protože tyto zákony odporují morálce.

Kirill se ovšem již nezmínil o tom, že nacisté posílili homosexuály do koncentračních táborů.

Kirill je vlivnou politickou osobností s podporou prezidenta Vladimira Putina. Sílící role církve v Rusku přinesla příklon k tradičním hodnotám a k potlačování práv homosexuálů.

Kirill nicméně krátce po svém zvolení do čela církve, v předchozí liberálnější dekádě, hovořil o tom, že homosexualita je sice hřích, ale gayové by neměli být kvůli této osobní volbě diskriminováni, natož trestáni. Od počátku však vystupoval proti svazkům mezi homosexuály.

Témata:  homosexuálové Rusko zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy