reklama

Aktivisté lidskoprávních organizací hlavu státu obviňují z rušení svobod získaných revolucí z roku 2011. Naopak zastánci změn hájí opatření jako ochranu národní bezpečnosti.

Norma, kterou Reuters označil za kontroverzní, nevládním organizacím napříště umožní věnovat se jen rozvojovým a sociálním cílům. Za porušení nových pravidel hrozí až pět let vězení. Organizace mají rok, aby se změnám přizpůsobily, jinak budou soudem rozpuštěny.

Zákon silně omezuje možnost registrace nevládních organizací a v oblasti jejich financování a fungování poskytuje rozsáhlé pravomoci bezpečnostním složkám, napsala agentura AP.

Žádná nevládní organizace napříště nesmí provádět průzkum bez povolení státu, uvedla agentura AFP. Zahraničním organizacím ukládá norma povinnost zaplatit v přepočtu až 477.000 Kč za to, že budou moci působit v Egyptě.

Lidskoprávní aktivisté tvrdí, že zákon prakticky zakazuje jejich činnost. Na zhoršení svého postavení si stěžují také charity. Změny přitom přicházejí v době, kdy rostoucí počet Egypťanů obtížně zajišťuje vlastní potřeby, neboť úřady ruší subvence a zvyšují daně.