reklama

Islámský stát (IS) svými útoky ohrožuje celou Evropu. Pro plánování teroristického činu je ale velmi komplikované připravit akci například na Slovensku, protože radikálové místním jazykem nemluví. To stejně platí pro Českou republiku.

Podle člena monitorovacího týmu OSN Hans-Jakoba Schindlera je právě jazyková překážka důvod, proč se některé země nemusí zvýšeného rizika obávat. Uvedl to v rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR během bezpečnostní konference GLOBSEC 2017 Bratislava Forum.

"IS se zajímá především o cíle ve Velké Británii, Francii, Belgii a Německu, protože stovky lidí pocházející z těchto zemí se k radikálům přidali. IS se proto snaží plně využívat tyto sítě. Obecně platí, že pokud máte více možností kontaktů, tak se vám vždy podaří někoho najmout na útok," vysvětlil Schindler.

Zároveň dodává, že určitá míra rizika existuje vždy. Tvrdí, že to, že zatím nezaútočili i ve střední nebo východní Evropě, neznamená, že se o to nepokusili.

"Ve východní Evropě je méně příležitostí. Mají tam méně možností někoho kontaktovat. Víme o zmařeném útoku ve vídeňském metru. Neznamená to, že by to nezkusili, ale dosud neuspěli. Mají minimum lidí, kteří mluví slovensky, tak je pro ně obtížné někoho kontaktovat přímo na Slovensku. Zkoušejí to všude, ale tam, kde mají více kontaktů, tam mají logicky více šancí uspět," vysvětlil Schindler.

Upozornil také, že ačkoliv IS ustupuje pod tlakem vojenských operací v Sýrii a v Iráku, stále není poražen. "V současnosti se mnoho lidí domnívá, že jsme porazili IS. Není to pravda. To, co se děje, je zmenšování územní plochy, kterou kontroluje IS. To je jen důležitý první krok," uvedl.

Přesto mají podle něj radikálové méně možností rekrutovat nové členy a doplňovat tak své stavy. IS totiž navíc přichází o finanční zdroje a mění se, čímž je tato organizace méně předvídatelná a nebezpečnější.