Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bangladéš zasáhl tajfun Mora, 350.000 lidí evakuováno. Živel rozmetal uprchlické tábory

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CNN

Dháka - Tropická bouře Mora dnes dle očekávání udeřila na jih Bangladéše. Na 350.000 lidí bylo preventivně evakuováno. Vichr dosahuje rychlosti 135km/h. Materiální škody jsou značné, úřady zatím nehlasí oběti na životech.

Pro evakuované bylo zřízeno více než 1000 provizorních přístřešků. V okrese Cox's Bázár bylo evakuováno asi 200.000 lidí a v okrese Čitágáon kolem 150.000 osob.

V oblasti Čitágáonu byly zrušeny lety. Nízko položené pobřežní oblasti byly zaplaveny vlnami o výšce až dva metry. Místní úřady uvedly, že bouře srovnala se zemí stovky domů na bangladéšském ostrově Svatého Martina.

Podle agentury Reuters cyklon postihl také uprchlické tábory, v nichž žijí statisíce členů etnické menšiny Rohingů. Vůdce komunity Rohingů Šamsul Alám agentuře Reuters řekl, že například v táborech Balukhálí a Kutupalong bylo zničeno téměř všech 10.000 doškových chatrčí.

Meteorologové předpokládají, že cyklon bude během dneška v Bangladéši slábnout a bude se přesouvat dále do vnitrozemí směrem k Indii.

Témata:  Bangladéš počasí hurikán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.