Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí uragánu v Moskvě roste. Takovou katastrofu nepamatuju, přiznává starosta

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Počet obětí vichřice, která se včera přehnala přes Moskvu, vzrostl na 16. Lékaři ošetřili celkem 146 lidí. Mezi 108 hospitalizovanými pacienty je 22 dětí. Jeden nezletilý je i mezi mrtvými. Osm raněných je ve vážném stavu.

V samé metropoli podle vyšetřovatelů přišlo o život 11 lidí, dalších pět zahynulo v okolí Moskvy. Na jednu z obětí spadla autobusová zastávka, kterou vítr vytrhl ze země. Většina mrtvých podlehla zraněním, která jim způsobily padající stromy. Dva lidé zemřeli, když na ně spadl altán.

"Podle posledních údajů se v nemocnicích nalézá 108 zraněných. Poškozeno je 243 domů, 135 sloupů pouličního osvětlení, přibližně dvě tisícovky aut a popadalo na 14.000 stromů," uvedl moskevský starosta Sergej Sobjanin. Následky podle něj odstraňuje na 30.000 lidí s 5000 kusy techniky.

Uragán přerušil železniční spojení, na některých místech Moskvy vyřadil i městskou dopravu, desítky letů z moskevských letišť nabraly zpoždění. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy byl uragán v metropoli nejničivější za posledních více než 100 let meteorologického pozorování.

"Takovou katastrofu s tolika oběťmi nepamatuji," řekl starosta Sobjanin.  Silný vítr a prudký déšť zasáhl i jednu z rezidencí ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Několik borovic spadlo na trávník a příjezdovou cestu v sídle šéfa vlády ve vsi Gorki 30 kilometrů od Moskvy.

Témata:  Moskva vichřice Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy