reklama

Kašuka, který pracuje jako dispečer dopravy, je členem Komunistické strany a velkým obdivovatelem Stalina, Putina i Asada. Kapitalismus odsuzuje jako nejzlovolnější současný systém na světě. Sám sebe považuje za obhájce konzervativních hodnot a slovanského národa. Současného ruského prezidenta Putina vnímá jako obránce těchto hodnot, které jsou pod útokem zkaženého liberalismu pocházejícího z USA a EU.

Svou přesvědčivostí a neúnavným zápalem si vysloužil pozornost ruské strany. Od neznámé osoby se mu prý dostala nabídka, aby za 300 eur nechal vyrobit vlajky a transparenty a uspořádal v Praze pouliční protest proti NATO a prozápadní vládě na Ukrajině. Později mu bylo nabídnuto

500 eur, aby koupil kameru a celou akci zaznamenal. „ Bylo to celé poněkud neobvyklé, tak jsem překvapen,“ řekl Kašuka v nedávném rozhovoru. Ale protože to zhodnotil jako úsilí pro „dobrou věc“ – tj. boj proti šíření Západu a NATO do východní Evropy – nabídku přijal.

Muž v pozadí

Během léta 2014 si takto Kašuka podle serveru přišel na 1500 eur. Mužem, kterým jej platil, byl Alexandr Usovský. Podle uniklých emailů běloruský agitátor za Rusko dostal 100 000 eur na vybudování  sítě proruských organizací ve střední Evropě. Jeho taktika je jednoduchá – vybrat si okrajové postavy politického života dané země (jako např. polské ultranacionalisty) a nechat je působit jako aktivity na volné noze lobující za Kreml, aniž by do toho byl na první pohled Kreml vůbec namočený, protože je financují ruští magnáti.

Emaily též ukázaly, že peníze získal od ruského oligarchy Konstantina Malofeeva. New York Times připomínají, že tento muž je považován za ruskou obdobu v konspiračních kruzích nechvalně proslulého finančníka George Sorose, který svými penězi napomáhá šíření prozápadních sil ve východní Evropě. Na rozdíl od Sorose se ale Malofeev – a to platí pro všechny ruské magnáty podporující aktivity – skrývá v pozadí. Malofeev v minulosti trval na tom, že podporuje pouze humanitární, nikoliv politické aktivity.

Podle New York Times uniklé emaily ukazují, že mašinérie ruské propagandy a vlivu není tak hladká, jak si Západ často myslí. Soukolí je brzděno spory o peníze, rivalitou a naprosto zkreslenými pohledy na fungování politiky mimo Rusko. Podle Jakuba Jandy z think- tanku Evropské hodnoty však Usulovského odtrženost od reality může být „návnada“, aby nebyl brán – a s ním hrozba ruské propagandy – vážně. Jiní ovšem vidí Usovského jako důkaz ruské schopnosti využívat možností bez ohledu na to, jak nízké jsou jejich šance na úspěch.

Z dispečera citovaným novinářem a geopolitickým odborníkem

Kašuka právě představoval takovou příležitost. Muž, jehož jediná významnější politická aktivita představovalo kandidování do mělnického městského zastupitelstva, se objevoval v ruských médiích jako komentátor českých záležitostí a geopolitických témat. Stanice RT jej označila za novináře, který varuje před krvavou provokací USA na Ukrajině, spočívající ve vržení atomové bomby a svedení viny na Rusko. Jím uspořádaná malá demonstrace se objevovala na hlavním ruském televizním kanálu První Kanál.

„Je to naprosto bláznivé," říká Roman Mica, analytik se sídlem v Praze. „První Kanál představuje jako vážnou novinku protest asi deseti lidí, kteří jsou většinou zralí na psychologické oddělení." Podle něj je Kašuka spolu s českými  hokejisty „jedním z nejznámějších Čechů v Rusku". Roman Máca z think-tanku Evropské hodnoty na svém blogu upozorňuje, že Kašukův do ruštiny přeložený článek Putin ukázal světu jaký je rozdíl mezi ruskou pomocí a americkou okupací! publikovaný ruským portálem inosmi.ru má 300 tisíc shlédnutí a byl citován dalšími ruskými médii.

Na příkladu Kašuky lze ale vidět, že propagandistický projekt vytvářený Usovským selhal. Nyní Kašuka ztratil zájem dělat pouliční demonstrace a soustředí se na své spisy o nebezpečí války, Stalinových úspěších a bídě způsobené kapitalistickým vykořisťováním. S Usovským je nicméně stále v kontaktu na sociálních sítí a stále věří, že za ideu je třeba bojovat. "Nezáleží na tom, zda peníze přicházejí z Kremlu nebo z Ameriky, pokud to pomůže," řekl. "Na čem záleží je idea."

Právě díky této oddanosti věci, kterou je ochoten dělat v podstatě zadarmo, byl Kašuka mezi dalšími Usovského želízky v ohni výjimečný. Jeho „polští přátelé“ požadovali 292 700 eur pro získání míst v Parlamentu. Usunovský žádal svého hlavního sponzora, Malofeeva, aby mu dal 10 000 eur pro Jobbik, krajně pravicovou maďarskou stranu a 3 000 eur pro neofašistickou polovojenskou skupinu zvanou Maďarská garda. Zřejmě odmítnut, snažil se najít peníze u jiných subjektů. Jeho ambiciózní projekt se nakonec rozpadl.