Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Británii se blíží, náskok Mayové se podle průzkumů nadále snižuje

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Příští týden ve čtvrtek se budou ve Spojeném královtsví konat předčasné parlamentní volby. Konzervativci premiérky Theresy Mayové mohou podle nového průzkumu ztratit v Dolní sněmovně většinu. To by v kritické době, kdy země začíná s brexitem, znamenalo politický pat.

Průzkumy voličských preferencí ukazují, že Mayová neustále ztrácí náskok před opozičními labouristy. Aktuální sondáž výzkumného ústavu ICM Mayové připsala nad labouristy náskok 12 procentních bodů.

Před týdnem byl oproti aktuálnímu výsledku náskok Mayové o dva procentní body vyšší a o týden dříve činil dokonce 20 procentních bodů. V nově zveřejněném průzkumu, který vznikl v rozmezí 26. a 29. května, by hlas Mayové dalo 45 procent oslovených, labouristovi Jeremymu Corbynovi pak 33 procent respondentů.

Společnost YouGov nyní dokonce sestavila odhad, podle kterého by Mayová parlamentní většinu získat vůbec nemusela. Zmíněný model, který dnes zveřejnil na svém webu list The Times, konzervativcům přisoudil 310 mandátů. To by znamenalo, že konzervativcům by k většině v 650členné sněmovně chybělo 16 křesel.

Ve své analýze společnost YouGov vychází z 50.000 rozhovorů, které uskutečnila v průběhu jednoho týdne. Jednotlivé mandáty pak přepočítala přímo na volební obvody. Výsledkem je odhad, podle kterého by konzervativci oproti současnému stavu ztratili 21 křesel, labouristé by celkem získali 257 mandátů a menší strany včetně Skotské národní strany pak 83 křesel.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie Theresa Mayová Konzervativní strana (Spojené království) Labouristická strana

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy