Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palba do vlastních řad: Filipínská armáda v boji proti islamistům zabila 11 vojáků

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Při bojích s islamisty učinila filipínská armáda chybu a zabila 11 vlastních vojáků. Letoun typu Marchetti S-211 útočil na cíle povstalců ve Marawi na jihu země, ale jedna z pum zasáhla armádní pozice.

Jedna z pum ve středu zasáhla armádní pozice v místě, kde byli vojáci v těsném palebném styku s islamisty.

Boje o Marawi začaly začátkem minulého týdne a z města s 200.000 lidmi kvůli nim uprchly tisíce obyvatel. V pondělí vojáci oznámili, že nad většinou města převzali kontrolu. Při bojích zemřelo asi sto lidí včetně civilistů. Přesný počet obětí však podle úřadů zatím není jasný.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte uvedl, že mezi bojujícími islamisty jsou i cizinci. To je podle něj důkaz, že si na Mindanau zřídila opěrný bod teroristická organizace Islámský stát.

Vzhledem ke konfliktu mezi filipínskými vládními jednotkami a kriminální islamistickou teroristickou skupinou Abu Sayyaf, Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje cestovat do jihozápadní části Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a západní (muslimské) části ostrova Mindanao, do východní (křesťanské) části ostrova Mindanao, do jižní části provincie Cebu (až po municipality Badian a Dalaguete).

Za rizikové pokládá MZV ČR i cesty lodí v okolí uvedených oblastí. Na jižní Palawan (po Puerto Princesa) se doporučuje cestovat pouze v naléhavých případech.

Témata:  Filipíny Armáda Filipíny Skupina Abu Sayyafa

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy