Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sobotu začne sudetoněmecký sjezd. Posselt ocenil účast šéfa lidovců Bělobrádka

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - V sobotu začne v bavorském Augšpurku 68. sudetoněmecký sjezd, na kterém bude přítomen dosud nejvýše postavený český politik - Pavek Bělobrádek (KDU-ČSL). Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt jeho účast uvítal Bělobrádkovu jako odvážné znamení porozumění.

"V srdci Evropy konečně znovu srůstá, co k sobě po staletí náleželo," poznamenal Posselt.

Na české politické scéně se vicepremiérovu rozhodnutí dostalo rozporuplných reakcí. Uvítaly ho TOP 09 nebo STAN, tvrdě ho naopak odsoudili komunisté a kriticky se vyjádřila i část ODS. Ministr zahraničí Lubomír Zoarálek (ČSSD) zase zdůraznil, že vicepremiér nejede do Augšpurku jako zástupce vlády. "Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoli jako zástupce vlády," uvedl.

Není přitom zcela zřejmé, proč Bělobrádek českou vládu nezastupuje oficiálně, když už loni v takové pozici na sudetoněmecký sjezd přijel lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Ten tehdy sudetské Němce v Norimberku oslovil jako milé krajany.

S poselstvím, kterým chce přispět k dalšímu pokroku při smiřování mezi Čechy a sudetskými Němci, jede na letošní sjezd také Bělobrádek. Zdravici přednese v neděli. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí sudetské Němce osloví. Už před dvěma lety český vicepremiér poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd přivítal potleskem.

Vedle Bělobrádka na sjezdu vystoupí tradičně také Posselt nebo bavorský premiér Horst Seehofer. Nejvyšší sudetoněmecké ocenění, Evropskou cenu Karla IV., letos převezme ministerský předseda Hesenska Volker Bouffier.

Už v pátek odpoledne se v Augšpurku uskuteční německo-český kongres, jehož se zúčastní několik českých regionálních politiků. Oba víkendové dny pak sjezd doplní řada přednášek, debat nebo promítání filmů s tematikou spolužití Čechů a Němců, odsunu a migrace.

Témata:  sudetští Němci Bernd Posselt Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.