reklama

Předčasné volby, které se budou konat 8. června, si Mayová prosadila s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici pro jednání o odchodu země z Evropské unie.

Zatímco středeční analýza YouGov ukazovala, že k získání většiny v Dolní sněmovně bude konzervativcům chybět 16 křesel, dnes aktualizovaný odhad hovoří o devíti chybějících mandátech.

Analýza vychází z hodnocení na úrovni jednotlivých volebních obvodů a institut ji bude až do hlasování každý den aktualizovat. Podle aktuálních odhadů konzervativci získají v 650členné sněmovně 317 křesel a opoziční labouristé 235 mandátů. Zbylá křesla pak připadnou menším stranám, jako jsou například liberální demokraté (devět křesel) či Skotská národní strana (47 křesel).

Pokud jde o získávání sponzorů, vedou si vládní konzervativci výrazně lépe než opozice. Ve třetím týdnu kampaně, tedy od 17. do 23. května, podle dnes zveřejněných údajů volební komise získali konzervativci takřka 3,8 milionu liber (115 milionů korun), zatímco labouristé vybrali 331.500 liber (deset milionů korun).