Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme více kontrolovat nelegální práce, dohodlo se Srbsko s pěti zeměmi EU

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Na posílení vzájemné spolupráce zejména v oblasti kontrol nelegálního zaměstnávaní se dnes dohodlo Srbsko a pět zemí Evropské unie. Zúčastněné země se shodly zvláště na kontrole souladu podmínek vysílání pracovníků mezi jednotlivými zeměmi s příslušnými právními předpisy dotyčných států. 

Vyplývá to ze závěrů schůzky ministrů práce nebo jejich zástupců z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska a Srbska, která se dnes konala v Bratislavě. Detaily by později měli projednat zástupci úřadů inspekce práce. Od vzájemné spolupráce si státy slibují, že se podaří omezit nelegální praktiky pracovních agentur, které zprostředkovávají pracovní sílu.

Zástupce Česka, náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek, novinářům řekl, že nerespektování předpisů v oblastí zaměstnávaní může státům způsobit problémy. České úřady podle něj zaznamenaly případy vysílání ukrajinských občanů do ČR na takzvaná polská víza. „Z našeho pohledu docházelo k porušování pravidel vysílání pracovníků," řekl Vaňásek.

Srbský ministr sociálních věcí Aleksandar Vulin řekl, že jeho země má zájem na tom, aby srbští pracovníci byli zaměstnáváni v EU v souladu se zákony. Podmínky podle něj pro každého fungovat stejným způsobem. „Nesmějí být vykořisťováni, nuceni pracovat v nedůstojných podmínkách. Zájmem EU musí být, aby pracovníci ze Srbska byli chráněni zákonem," řekl Vulin.

Podle slovenského ministra sociálních věcí Jána Richtera by se k dohodě zmiňovaných zemí mohla přidat také Ukrajina, ze které jezdí lidé za prací také do ČR nebo na Slovensko.

Témata:  práce Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Srbsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy