Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro americké firmy je nevýhodné, že Trump od klimatické dohody ustoupil, varují experti

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington/Praha - Podle meteorologů by odstoupení Spojených států od pařížské dohody o ochraně klimatu mohlo do konce století přidat ke stále rostoucím globálním teplotám další 0,3 stupně Celsia.

Deon Terblanche, šéf oddělení pro výzkum atmosféry a životního prostředí ze Světové meteorologické organizace (WMO), řekl, že zatím nebyly nevypracovány žádné klimatické modely, které by zobrazovaly dopady rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podle nejhoršího možného scénáře by ale Trumpův krok mohl ke stoupajícím globálním teplotám přidat ještě další 0,3 stupně Celsia, řekl Terblanche.

Politiku amerického prezidenta je podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Centra výzkumu globální změny CzechGlobe při Akademii věd ČR třeba brát optikou tamního politického systému. Američané podle něj na jednu stranu berou klimatickou dohodu jako něco, co jim zasahuje do základních práv a svobod. "Ale současně tam existuje velmi silné korporátní přesvědčení mezi velkými společnostmi, že se změnou klimatu se musí něco dělat," řekl Trnka.

Firmy, které budou chtít prodávat své zboží v Evropě nebo v Japonsku, tak stejně budou muset normy plnit. "Vlastně je to pro ně nevýhodné, že Spojené státy od dohody ustoupí," dodal vědec. Současně jde podle něj o velkou politickou prohru i pro některé americké skupiny lidí a velké zklamání pro Evropskou unii. Některé státy na západním pobřeží USA klimatickou změnu vidí kvůli stoupání oceánu, jiné středokontinentální zatím ne, necítí tak potřebu nést společné náklady na zpomalení změny.

Jeho nadřízený, ředitel CzechGlobe Michal V. Marek situaci označil za tragédii. Největším neštěstím by však podle něj bylo, kdyby se změny amerického přístupu chytly některé české politické strany, a blokovali tak ratifikaci dohody v českém Parlamentu. "Věřím, že Evropa je silná, Trumpovo rozhodnutí proces nezabrzdí. Rozjíždějí se nové technologické postupy a jestli to Američané zaspí, tak jsou to pitomci," dodal Marek.

Podle Pavla Kindlmanna z Přírodovědecké fakulty UK jde o velké neštěstí pro svět. "Rozhodnutí je krátkozraké, protože na to Amerika sama doplatí, až bude eliminovat škody," řekl. Pevně věří tomu, že Trumpův krok nebude mít dopad na českou politickou scénu.

Témata:  Donald Trump počasí globální oteplování USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy