Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mír ve světě? USA se dramaticky propadají. Náklady kvůli násilí se vyšplhaly na neuvěřitelných 147 bilionů dolarů

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Washington - Navzdory tomu, co ukazují titulní stránky novin a televizní zpravodajství, je svět stále klidnější. Ukazuje to nejnovějšího Global Peace Index – tedy index světového míru, který byl dnes zveřejně Ústavem pro ekonomiku a mír (IEP).

Během uplynulého roku došlo v 93 sledovaných zemích ke zlepšení z hlediska jejich klidu, zatímco situace v 68 státech se naopak zhoršila. Zlepšení bylo způsobeno především nižší úrovní státem podporovaného teroru, včetně mimosoudních poprav a mučení. „Jednalo se o první zlepšení od začátku syrské války,“ řekl Steve Killelea, zakladatel a výkonný předseda IEP. „Zlepšení bylo vyvoláno řadou různých věcí, ale jednou z největších byl pokles ukazatele vnějších konfliktů a hlavně kvůli snížení sil, které bojovaly ve válce v Afghánistánu.“

Problémy na Středním východě ale panují dál. Sýrie byla již pátý rok po sobě ohodnocena jako nejméně klidná země na světě, následuje Afghánistán, Irák, Jižní Súdán a Jemen. Nejde přitom jen o to, že v těchto zemích zuří konflikty, svou roli v indexu hrají také vládní nákupy zbraní, tresty za vraždu, vnímání kriminality, politické represe nebo potlačování svobody projevu.

Finanční náklady na probíhající násilí po celém světě zůstávají obrovské, uvádí server Forbes s odvoláním na letošní výsledky. IEP odhaduje, že globální náklady loni činily 14,3 bilionu dolarů, což odpovídá 12,6% světového HDP. V 10 nejhorších zemích náklady činily v průměru 37% jejich HDP. Pro srovnání v loňském roce byly celkové náklady 13,6 bilionu dolarů, tedy 13,3% světového HDP.

USA zaznamenaly drastický propad

Vliv na žebříček mají také populistické politiky v některých zemích Evropy i v USA. Forbes konkrétně připomíná zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA a hlasování o brexitu ve Velké Británii. USA klesly oproti loňsku o 11 míst na 114. příčku, nachází se teď mezi zeměmi jako Rwanda, Alžírsko a Bělorusko. Ale není to jen vina Trumpa.

„Problémy v USA přesahují prezidenta Trumpa,“ vysvětluje Killelea. „Je to problém [politického] systému jako celku. Tento systém se stal v posledních čtyřech nebo pěti letech velmi roztříštěným. Zvolení Trumpa toho bylo projevem.“ Chabé výsledky USA přispěly k tomu, že region Severní Ameriky zaznamenal v indexu za uplynulý rok největší pokles ze všech regionů, i když jde stále o druhou nejklidnější oblastí za Evropou. „Rostoucí nerovnost, rostoucí vnímání korupce a upadající svoboda tisku, to vše přispělo k tomuto výraznému zhoršení v USA a celkovému poklesu míru v regionu Severní Ameriky,“ dodal Killelea.

Pokles zaznamenala také Francie, kde se v poslední době odehrála celá řada teroristických zvěrstev. Spadla o pět míst na 51. příčku. Belgie, která také byla terčem útoků, klesla o jedno místo na 19. pozici. Naopak Velká Británie si polepšila o šest míst na 41. místo. Ve zprávě však není zohledněn poslední útok na koncertě Ariany Grande v Manchesteru.

„Na rozdíl od toho, co by se mohlo zdát, došlo k nárůstu klidu,“ řekl Killelea. „Existují některé opravdu znepokojující oblasti, ale všechny vyhlídky nejsou negativní.“ Mezi nejklidnější země podle něj patří Island, Nový Zéland a Portugalsko.. Loni se na druhé pozici umístilo Dánsko a na třetím Rakousko.

Témata:  USA Sýrie Donald Trump násilí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy