Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka mezi USA a Německem? Takhle to nejde, nemůžeme se nechat ponižovat, zní z Berlína

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Hlavní soupeř současné německé kancléřsky Angely Merkelové v nadcházejících volbách se velmi nevybíravě pustil do amerického prezidenta Donalda Truma. Předseda německé sociální demokracie (SPD) a bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz tvrdí, že hlava Spojených států je „samovládce“, který jedná „nepřijatelně“ a uráží všechny Němce.

Schulz se nechal slyšet, že se Evropa musí „vydat svou vlastní cestou“. Trump podle něj nabídl pouze „jednoduché odpovědi“. Řekl to poté, co americký prezident kritizoval Německo na summitu G7.

„Žádná svobodně zvolená hlava naší vlády v naší zemi by mu neměla umožnit nechat se ponížit takovým způsobem, jak to udělal tento autokratický vůdce v Bruselu,“ zuří Schulz, který poukazuje, že kancléř na summitech zastupuje celé Německo. „Odmítám, aby Trump takto jednal s hlavou vlády naší země. To je nepřijatelné,“ tvrdil pro stanici ARD.

Trump upozornil na to, že obchodní deficit Spojených států s Německem je velmi vysoký a tedy pro Američany velmi špatný. Na svém twitterovém účtu k tomu americký prezident dodal výtku, že Berlín investuje mnohem méně než Washington do ozbrojených sil a do NATO. „Velmi špatné pro USA. To se změní," dodal Trump.

„Silnější spolupráce evropských zemí na všech úrovních je odpovědí na slova Donalda Trumpa,“ řekl Schulz pro ARD. Stejný vzkaz zveřejnil také v několika různých jazycích na twitteru.

Trumpův mluvčí později prezidentova ostrá slova mírnil a označil vztahy šéfa Bílého domu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou za velmi dobré. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel připustil, že vztahy Německa s USA jsou nyní v obtížné fázi, ale ujistil, že věří v jejich zlepšení.

Témata:  Martin Schulz Donald Trump Německo USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy