Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sudetoněmecký sjezd: Čechy není možné nutit k zrušení Benešových dekretů, říká Posselt

Bernd Posselt
Bernd Posselt
Foto: Bild.de

Mnichov - Šéf sudetských Němců Bernd Posselt stále nadále doufá ve zrušení Benešových dekretů. Nicméně připustil, že do takového kroku nelze Čechy nutit.

Posselt, který stojí v čele Sudetoněmeckého krajanského sdružení, nepovažuje dřívější fixaci na Benešovy dekrety za dobrou. "Nepovažuji to za juristickou otázku, považuji to za morální a etickou otázku," poznamenal dnes.

Uvítal kroky z české strany, která se v posledních letech stejně jako sudetští Němci snaží o smíření a hledí kritičtěji na vlastní minulost. Do budoucna si Posselt dokáže třeba představit, že se Česko bude zabývat zákonem, jenž zaručil beztrestnost Čechům, kteří se dopustili vážných trestných činů proti sudetským Němcům.

"Ale já nejsem ten, kdo by české politice něco předepisoval. To musí být výsledkem vnitročeské svobodné diskuze, kterou nebudeme ovlivňovat," je přesvědčen Posselt.

Na základě Benešových dekretů byli sudetští Němci po druhé světové válce zbaveni občanství i majetku. Z Československa jich byly odsunuty tři miliony.

Témata:  Bernd Posselt benešovy dekrety sudetští Němci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy