Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlický tábor na bývalém aténském letišti byl téměř vyklizen, stěhovat se musely stovky běženců

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Uprchlický tábor Hellinikon na bývalém aténském letišti byl dnes z velké části vyklizen. Policisté už přestěhovali stovky osob do dobře organizovaného zařízení poblíž města Théby, asi 90 kilometrů severně od řecké metropole.

V táboře, který vznikl načerno, panovaly jedny z nejhorších životních podmínek ze všech podobných lokalit v Řecku. Humanitární organizace hovořily o nedůstojných podmínkách.

"Vyklízení pokračuje bez problémů," řekl dnes mluvčí ministerstva pro migraci Kyriakos Mantuvalos. Nikdo prý nekladl odpor. "Po 635 dnech tento neoficiální tábor končí," oddechl si místní starosta Jannis Konstantatos.

Policie tábor uzavřela a ve spolupráci s překladateli a zástupci Mezinárodní organizace pro migraci zorganizovala odvoz lidí. "Přepravili jsme 278 lidí do nových uprchlických zařízení. Do večera chceme zbylých 210 uprchlíků a migrantů dostat také do dalších organizovaných táborů," řekl mluvčí ministerstva pro migraci.

V areálu zahrnujícím staré aténské letiště a olympijské objekty má vzniknout nová obytná zóna, kasino a hotely. Ve stanech a ubytovnách Hellinikonu žily až 3000 uprchlíků.

Témata:  uprchlické tábory uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy