reklama

Konzervativní strana kampaň přerušuje na národní úrovni pro dnešek a své rozhodnutí v následujících dnech přezkoumá i podle toho, jak budou vycházet najevo podrobnosti o útoku.

Londýnský starosta Sadiq Khan uvedl, že volby by neměly být podle něj odloženy. Reagoval tak na požadavky na sociálních sítích, aby bylo hlasování přesunuto na jiný termín.

Ve volební kampani se řeší několik témat:

Brexit

- Konzervativci tvrdí, že jsou připraveni odejít z jednání s Bruselem bez dohody. Jejich předsedkyně Theresa Mayová v předvolební debatě prohlásila, že při jednání s ní nebude lehké pořízení a že "žádná dohoda je lepší, než špatná dohoda".

- Předseda labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že labouristé v případě vítězství ve volbách nedopustí, aby jednání o brexitu skončila bez dohody.

- Liberální demokraté chtějí oslovit příznivce setrvání Británie v EU a slibují "dát konečné slovo britskému lidu" nabídkou druhého referenda o EU. Chtějí, aby konečná dohoda o brexitu zahrnovala i možnost zůstat v EU. Slibují zajistit ochranu práv pro občany EU, žijící v Británii, zachování přístupu Británie na jednotný evropský trh a členství v celní unii a zachování volného pohybu pro občany EU.

Imigrace

- Konzervativci chtějí snížit roční příliv migrantů na desítky tisíc, s výjimkou studentů.

- UKIP chce zavést systém "jeden dovnitř, jeden ven" a zakázat nošení burky na veřejnosti. Strana také slíbila seškrtat rozpočet britské zahraniční pomoci.

- UKIP chce stanovit cíl do pěti let snížit imigraci na nulu. A poté, co Británie opustí EU, zakázat vstup do země přistěhovalcům bez kvalifikace. Chce nulovou amnestii pro ilegální přistěhovalce.

Sociální otázky

- Podle návrhu konzervativců by důchodci s vyššími důchody měli přijít o část příspěvků na sociální péči.

- Konzervativci chtějí zajistit, aby nikdo nemusel prodávat svůj dům kvůli potřebě peněz na zdravotní péči - důchodci si budou moci půjčit peníze, které se bance vrátí z prodeje jejich domu po jejich smrti.

- Konzervativci chtějí navýšit financování Národní zdravotní služby NHS.

- Labouristé ve svých plánech pro Národní vzdělávací systém navrhují rozšířit 30 hodin týdně hrazené péče pro děti na všechny dvouleté děti. Toto opatření by se dotklo celkem 1,3 milionu dětí - zatím má na to nárok jen 40 procent dětí.

- Labouristé chtějí omezit placení školného, rozšířit práva pracujících a znovu zavést některé příspěvky, co byly zrušené.

- Liberální demokraté nabízejí výhody mladým lidem, včetně permanentek na autobus a pomoci se získáváním bydlení.

Nové skotské referendum

- Skotská národní strana (SNP) ve svém programu nabízí voličům možnost uspořádat nové referendum o nezávislosti, které by se podle ní mělo konat na konci procesu odchodu Británie z Evropské unie.

Ekonomika

- Konzervativci chtějí navýšit nezdaněný osobní příjem.

- Labouristé slibují opětovné znárodnění zprivatizovaných britských železnic, energetických podniků a poštovních služeb.

- Labouristé chtějí zvýšit daně lidem s příjmy nad 80.000 liber ročně a zavést novou daň pro ty, co vydělávají nad 123.000 liber ročně. A dále chtějí zvýšit daň ze zisku korporací o víc jak třetinu.