Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimská rada v Londýně odsoudila teroristický útok

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn - Muslimská rada Británie (MCB) odsoudila noční teroristický útok v Londýně, který si vyžádal životy sedmi lidí a zranění několika desítek dalších.

Generální tajemník rady Harun Rashid Khan uvedl, že ho zpráva o atentátu šokovala a rozhněvala.

MCB rovněž vydala prohlášení, v němž podpořila premiérku Theresu Mayovou. Ta vyzvala k důslednějšímu tažení proti radikálům v britské společnosti. Představitelé britských muslimů slíbili, že zvýší úsilí, aby pomohli omezit islámský extremismus.

Zahájí nyní novou kampaň v mešitách, aby zjistili podezřelou činnost. Muslimové podle nich musejí přispět k tomu, aby se lidé odvrátili od extrémních ideologií.

Teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy sedmi lidí a desítky zraněných, z nichž 21 je v kritickém stavu. Trojice útočníků najela dodávkou do lidí na mostě přes Temži, poté zamířila do nedaleké čtvrti Borough Market, kde zaútočila na lidi noži.

Policie atentátníky, jejichž identitu již podle BBC zná, za osm minut po ohlášení incidentu zastřelila. Podle ministryně vnitra Amber Ruddové atentát souvisel s islámským radikalismem. Británie si oběti připomene v úterý minutou ticha.

Útok odsoudila řada státníků včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky, prezidenta USA Donalda Trumpa či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci britské královně Alžbětě II.

Britské politické strany s výjimkou Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) kvůli útoku přerušily do pondělí kampaň před čtvrtečními volbami. Večerní benefiční koncert pro oběti nedávného atentátu v Manchesteru se ale konat bude.

V Londýně se dopoledne kvůli atentátu sešel vládní výbor pro krizové situace COBRA. Premiérka Theresa Mayová v prohlášení po ukončení schůzky vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům.

Země podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní". "Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud," uvedla Mayová. Policie podle ní zmařila od útoku u britského parlamentu 22. března pět věrohodných teroristických spiknutí.

Témata:  muslimové Velká Británie teroristické útoky v Londýně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy