Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci bojují proti korupci, demonstranti se sešli se v Bratislavě, Košisích i v Praze

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Praha – Asi stovka Slováků dnes před velvyslanectvím v Praze dala najevo svou nespokojenost s mírou korupce na Slovensku. Akce Slováků žijících v Česku měla podpořit podobné protesty, které se dnes konaly také v Bratislavě a Košicích.

Demonstranti požadovali důsledné prošetření některých kauz nebo odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, policejního prezidenta Tibora Gašpara a šéfa Úřadu speciální prokuratury Dušana Kováčika. Lidé na akci mohli podepsat petici, která chce, aby tyto požadavky vyslyšeli poslanci. Pod peticí je zatím podepsáno kolem 13.000 lidí, potřeba je 100.000 podpisů.

Podle organizátorů protestů Slovensko čelí obrovskému problému, protože občané nevěří státním institucím a tradičním politickým stranám. Jeden z organizátorů akce v tuzemské metropoli Samuel Zubo ve svém projevu například uvedl, že politici stát rozkrádají. Slovenské ministerstvo vnitra a policie jsou podle něj paralyzované a jejich hlavním cílem je kauzy zametat pod koberec.

Ped velvyslanectvím v Dejvicích se sešli převáženě mladí lidé, kteří v Praze žijí. Při proslovech křičeli například hesla „Není nám to jedno". Nad hlavami mávali také různými transparenty s hesly proti korupci nebo vyzývající Kaliňáka k odstoupení. Stálo na nich třeba „Korupce okrádá i tebe", „Slušnost se nedá koupit" nebo „Jestli jsi chlap, tak odstup".

Podobně jako při předchozí akci v dubnu i dnes přišlo protestní akci ve slovenské metropoli znovu podpořit několik tisíc lidí. Demonstranti pokřikovali hesla proti premiérovi Robertu Ficovi či představitelům jeho koaliční vlády. "Dost bylo Fica", "Zloděje nechceme" nebo "Chceme lepší zemi", křičel dav během přesunu ulicemi Bratislavy.

 Na souběžně konaném shromáždění v Košicích, které je po Bratislavě druhým největším městem na pětimilionovém Slovensku, přišly podle médií asi 2000 lidí.

"Zhasíná ve mně naděje, že Slovensko bude zemí, kterou nebude dusit korupce a odkud lidé nebudou utíkat za lepším životem do zahraničí. Už není jenom jeden pochod. Těmto lidem záleží, aby korupce skončila," řekl z podia na jednom z bratislavských náměstí jeden z hlavních organizátorů protestu, středoškolák Dávid Straka.

Organizátoři například požadují důsledné vyšetření korupční aféry, která se týká podezření z politické korupce v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Kauza vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila. Dokumenty popisují uplácení vysoce postavených úředníků a politiků finanční skupinou Penta.

Dalším požadavkem organizátorů je vyšetření kauzy pojmenované po podnikateli Ladislavu Bašternákovi, který byl dříve obviněn z daňových deliktů. Bašternák na sebe upozornil i v souvislosti s obchodními aktivitami s Kaliňákem. Premiér Robert Fico si zase od Bašternáka pronajal luxusní byt.

Ze čtyř požadavků organizátorů pochodu stát zatím splnil pouze jednu, a to zrušení amnestií, jež bránily vyšetřování únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče do ciziny z 90. let.

Fico v reakci uvedl, že vždy respektoval veřejná shromáždění a svobodné vyjadřování názorů. V prohlášení slovenský premiér rovněž napsal, že vítá, že mladí lidé se zajímají o celospolečenská témata.Požadavky studentů podpořili v prohlášení herci činohry Slovenského národního divadla. Podobně jako na dubnovém protestu ani tentokráte na demonstraci v Bratislavě nevystoupili politici. Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita protest podpořila. 

Témata:  Slovensko Praha demonstrace korupce

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy