Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Londýně uctili oběti sobotního teroristického útoku

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Obyvatelé Londýna nosí na kraj jinak rušné křižovatky u mostu London Bridge nosí hromada květin. Vzdávají tak hold obětem sobotního teroristického útoku. Jen deset metrů odtud na druhé straně ulice v sobotu večer nabourala vypůjčenou dodávkou trojice atentátníků, kteří předtím na mostě naráželi do lidí. Pak vyběhli směrem od mostu k bloku plnému hospod a barů a útočili na náhodné oběti nožem. Sedm lidí zemřelo, 48 bylo zraněno.

Útok, který sotva týden před volbami, změnil atmosféru britské metropole. Vedle smutku je však v ulicích znát vzdor vůči teroristické hrozbě, s níž se obyvatelé Británie pomalu ale jistě učí žít. Květiny za oběti útoku nosí viditelně zdrcení blízcí obětí stejně jako lidé, kteří v okolí jen pracují.

Hundreds line River Thames to honour victims of London Bridge terror attacks https://t.co/htAkFRNgjA pic.twitter.com/7e7P2F4hmJ

— Daily Mirror (@DailyMirror) 5. června 2017

„Už je toho moc, zabíjejí úplně nevinné lidi,“ řekla ČTK Nelly Hamptonová z jedné z firem sídlících v blízké kancelářské budově. Na hromadu květin položila tři červené tulipány. „Je to děsivé, ale nemůžeme se tím nechat zastrašit,“ prohlásila.

Částečně zprovozněna už byla přilehlé stanice metra. Oblast Borough Market, v níž trojice vraždila, než byla zastřelena policisty, však zůstává nadále uzavřena a pracují v ní vyšetřovatelé. Identitu útočníků prý znají a snaží se objasnit detaily dlouhé minuty trvajícího masakru stejně jako jejich motivy.

More than 130 imams from Britain are refusing to offer Islamic burials to the London attackers https://t.co/Z7cOQCG4UP pic.twitter.com/5xZn5pYMBB

— CNN (@CNN) 5. června 2017

V ulicích jsou vidět ozbrojení policisté, na mostech se objevily bariéry, které mají zabránit útočníkům v autech najet do chodců. Na nádražích si cestující mohou přečíst cedule vyzývající pasažéry, aby bez meškání nahlásili cokoli podezřelého. „Je to trošku strašidelné, člověk se víc rozhlíží kolem sebe,“ říká o atmosféře zaměstnankyně reklamní agentury Simone Colbyová.

Dnešní vydání odpoledního listu London Evening Standard vyšlo se slovy „Milujeme Londýn“ v záhlaví. Na různých místech ve městě se objevují vzkazy vyzývající k odvaze. „My se nebojíme, láska zvítězí,“ zní jedna ze zpráv u květin položených u London Bridge. „Londýn je můj, stejně jako tvůj,“ napsal na svou kytici další člověk.

Témata:  teroristické útoky v Londýně Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy